Om Dagas måleri

Färg och volym

Förutom friluftsmåleri, har Dagas intresse varit när en kropp ser ut att ha volym i ett rum.

Utmaningen var perspektivet. Renässans, kubism och tvetydighet. I hennes målningar stannar inte färgen inom en kropps omslutande linje och verklighetens föremål låter sig inte bara kopieras.

Wennerström försöker låta färgen beskriva hur mycket plats den fysiska materien upptar i rummet.

Lokalen

Som konstnär blir det lätt färgspill som är svåra att få bort. Då Daga främst målar från sin ateljé i hemmet har hon letat efter några som är proffs på hemstädning i Stockholm som länge bevisat att oljefärg och annan smuts går att få bort även om de har torkat och sitter fast djupt i golvet.

Likaså blir fönster smutsiga där färg och annan smuts sätter sig på rutan. I och med vernisage och andra evenemang har Daga varit i kontakt med flertalet fönsterputsare som snabbt och effektivt kan lösa jobbet. Bland annat har tommysfonsterputs.se varit med i bilden som en given kandidat. Än så länge har ingen anlitats för att göra jobbet men Tommys är en av de främsta företaget vi har hittat.

Om volym

I renässansmåleriet är figurerna ofta målade som skulpturer i det perspektiviska rummet. Hon bökar runt med färg med sikte på samma påtaglighet. Men hon vill inte slaviskt följa det linjära perspektivet med en gemensam oändlig punkt någonstans med några statyer som står på golvet eller marken isolerade från omgivningen. Daga vill heller inte fastna i ”det ogripbara rummet” där kropp och tomrum oupphörligt byter plats inför ögonen.

En paradox är att en färgyta ändå är som mest levande när den verkar vara i två rumsliga lägen samtidigt eller när volymen dyker upp någon annanstans på underlaget än den plats där det var tänkt.

När man målar dyker det också upp nya ”färgvarelser” som i ett evigt Rorschachtest under målningsakten.

Vad jag Daga vill säga är att det att måla en bild på ett sätt är omöjligt.

Vilket egentligen en av hennes favoritkonstnärer De Kooning gestaltat på ett övertygande sätt.

Skuggor

I Dagas skuggor används hela färgcirkeln , inte bara en gråskala, Grisaille . Svårigheten är hur många graderingar av ljus som behövs för att beskriva volymen. Den färgade skuggan har en tendens att slå sönder objektet.

Nedan: digital skuggning i gråskala källa på webben

Hennes oljemåleri kan beskrivas som en kollision mellan Fauvism och Salvador Dali  , åtminstone är det konst som intresserar Daga. Hon är en koloristisk expressionist som vill måla surrealistiskt.

Gåvor

Daga har gjort flera samarbeten med både större och mindre företag. Bland annat har hon varit med och tagit fram utseende och form på gåvokort. Ett gåvokort är ett kort som oftast skickas per post med ett tack, en gratulation eller ett snyggt kuvert med ett presentkort i.

Landskapsmåleri

Wenneströms landskapsmålningar i akvarell görs utomhus framför motivet. Dessa är en sammansmältning av en inre och en yttre bild och de målas i ett pass. Omgivningen är Södra Lappland Vilhelmina och Kultsjödalen.